
HOŞGELDİNİZ , Toplam : 1668 , Yorum : 72
İnsan vücudundaki bazıorganların günümüzde pek işlevleri olmamasına rağmen insanlık tarihinin başlangıcında önemli roller oynadıkları sanılıyor. Vücudumuz sanki başka şeyler de yapabilmek için yaratılmış gibidir. Örneğin çok ilginç yerlerimizde kıllar vardır, dizlerimiz olması gerekenden çok büyüktür, ayaklarımızda bu kadar parmağa ihtiyaç var mıdır, apandisitimiz vücudumuzda ne arıyor?
Kılların nedeninin ilk insanların duygularını sadece sesle değil hareket ve koku ile de iletmeleri olduğu sanılıyor. Vücudumuzun bazı bölgelerinde bulunan tüy ve kılların ana görevleri koku üretip özellikle erkek ve dişi arasında iletişim kurmaktır. Aynı şekilde apandisitin de başlangıçta ot yiyen atalarımızın otlarını sindirmede kullandıkları, ama zamanla otlanmaktan vazgeçtikleri için körelen bir organ olduğu sanılıyor.
Yabancıların "akıl dişi" de dedikleri yirmi yaş dişleri geç çıktıkları gibi, çoğu kez problem de yaratırlar ve diş hekimlerince derhal çekilmeleri önerilir. Aslında çiğnemede pek fonksiyonu da olmayan bu dişler bize henüz yiyeceği pişirerek yemeyi keşfedemeyen atalarımızın mirasıdır. Onların çiğ yiyecekleri yemek için daha kuvvetli bir çeneye ve dişlere ihtiyaçları vardı.
Zaten diğer bütün dişlerimiz de aynı anda çıkmaz. Önce süt dişleri çıkar. Onlar döküldükten sonra ön dişler ve köpek dişleri çıkar sonra da azı dişleri. Yirmi yaş dişleri bu sırayı biraz gecikerek takip eder. Bütün bu olaylar olurken de çenemiz gelişmeye devam eder, ancak 20 yaşını geçtikten sonra yirmi yaşdişlerine çene kemiğimizde yer açılır.
İnsanlık geliştikçe yirmi yaş dişine de çenemizde o kadar az yer kalıyor, yani insanın evriminde çene gittikçe küçülüyor. Bu nedenle bazı insanlarda bu dişler hiç çıkmadan gömülü olarak kalabiliyor. Yerine tam oturamadığından çürüyebiliyor, iltihap yapabiliyor. Bir fonksiyonu olmadığından da dişhekimleri çekip almayı tercih ediyorlar.
Görevleri sadece çiğnemek olmasına rağmen dişlerimizin içinde sinirler de vardır. Bu sinirler dişlerimizle ilgili acı, ağrı ve ısıyı beynimize iletirler. Yani dişimiz çürürse sinir bir problem olduğu konusunda beynimizi ikaz eder ama nedense bu ikazı diş çürüdükten, iş işten geçtikten sonra yapar, dişhekimleri de o dişi kurtarmak için hemen sinirini alırlar.
PDF dökümanı olarak indir! |
Arkadaşıma Gönder >> |
| Sizden önce 60 kişi okudu. | |
Toplam Oy : 0 Puan : 0
İlk yorumu yazan siz olmak ister misiniz?
Tırnak Neden Boyanır
Bebekler Neden Sol Kucakta?
20 Yaş Dişi Neden Geç Çıkar?
Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür?
Neden Kuyruğumuz Yok
Barut Nasıl Elde Edilir?
Rüzgarın Hızı Nasıl Ölçülür?
Nasıl başlamış bu bowling?
Radar nasıl çalışır?
Piramitler Nasıl Inşaa Edildi
izmirle ilgili bilgiler
Türkçe'nin rekorlarları
Bunları Biliyormuyuz?
Dünyanın en yüksek kulesi
Sualtında Nefes Almak
Robot Karınca Teknolojisi
Türk El Sanatları
Nükleer Santrallerin önemi yararları ve Zararları
FELSEFE BİLGİSİ ve ÖZELLİKLERİ
Felsefe Nedir
insan Ne ile Yaşar
Türkler neye zaman ayırıyor?
Hangi dilde kaç Türkçe sözcük var?
Varsayılan Nasreddin Hoca Fıkraları Tamamen Kendisine mi Aittir ?
Trafik Kazalarında Hangi Ünlülerimizi Kaybettik
İstanbul Semtlerinin Anlamları
Merhabanın Anlamı
Sfenks Sembolü
Matematik Terimleri Sözlüğü (P) Harfi
Matematik Terimleri Sözlüğü (R) Harfi
Ahlak Felsefesi
Teknoloji ve insan
Bilgi Felsefesi
Düşündürücü Sözler
Ünlü filozofların sözleri
Kızılderili Hikmetleri
ROHYPNOL (Roche)
Pırlanta Rehberi
Kolay Hatırladıklarımız
Bayrakların Hikayeleri
Niçin Müzikten Hoşlanıyoruz
İngiltere'de Trafik Niçin Soldan Akar?
Yağmurda karıncalara niçin bir şey olmuyor?
Paslanmaz Çelik Niçin Paslanmaz
Niçin Trafik Lambaları Kırmızı, Sarı ve Yeşildir?
Johann Gregor Mendel
Dalgıç Maskesini Kim icat etti
Yaz ve kış saati uygulamasını kim icat etti?
Dikiş Makinasını kim icat etmiştir ?
X ışınını kim buldu?
Standart Kol Kavuşturma
Savunmada mı Üşümüş mü?
Memnuniyetsiz Oturuş
Kısmi Kol Kavuşturma
Kol Kavrama Hareketi